ALTER-SUİŞ PROJE Pakistan'dan gelen heyeti ağırladı.
SUİŞ PROJE-ALTER ortaklığı ile yürütülen "Pakistan Pencap Kentsel Gelişim Projeleri, PRF-2 Operasyon, Tasarım ve İş Modeli (ODBM)" projesi kapsamında, Pencap Eyaleti Yerel Yönetimler ve Toplumsal Kalkınma Başkanlığı Genel Sekreteri liderliğindeki heyet Türkiye'de ağırlandı.
Ankara seyahatleri sırasında Merkez Ofisimizde toplantı gerçekleştirildi.
DSİ Genel Müdürlüğü, Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, KOSKİ Genel Müdürlüğü ve İSKİ Genel Müdürlüğü ziyaret edilerek Arıtma Tesislerinde inceleme gezileri yapıldı.
Yapılan toplantılar ve saha gezilerinin sonunda karşılıklı görüş alışverişlerinde bulunuldu.
-Heyetin Ankara ziyareti kapsamında 14.11.2022 tarihinde Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü ziyaret edilmiştir.
Saat 10.00'da başlayan ziyarette Pakistan Heyeti, Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Lütfi Akça, Genel Müdür Yardımcısı Dr. Bülent Selek, Planlama Başkanı Dr. Dış İlişkiler Ofisi Müdürü Tuncer Dinçergök. Sıcak karşılama ve plaket takdiminin ardından DSİ yetkilileri, DSİ'nin tamamlanan ve devam eden su temini, barajlar, sulama, atık su arıtma vb. projeleri hakkında bir sunum yaptı.
Pakistan heyetinin soruları DSİ yetkilileri tarafından yanıtlandı. Hatıra fotoğrafı, DSİ yetkilileri, Pakistan Heyeti, ALTER ve SUİS yöneticileri, Dide Özdikmen Hanım ve Kerim Orhon Bey ile birlikte çekildi. Ziyaretin sonunda Pakistan Heyeti onuruna öğle yemeği verildi.
DSİ ziyaretinin ardından Pakistan Heyeti, ALTER Yöneticisi Dide Özdikmen ve SUİŞ PROJE Yöneticisi Kerim Orhon eşliğinde Türkiye Su Yönetimi Genel Müdürlüğü (SYGM) ziyaret edildi. SYGM yetkilileri tarafından karşılanan Pakistan Heyeti; Genel Müdür Sn. Afire Sever ve Su Kalitesi Daire Başkanı Sn. Zakir Turan katıldı. SYGM'de gerçekleştirilen toplantıda Pakistan heyetinin soruları SYGM Genel Müdürü Sn Afire Sever tarafından yanıtlandı. SYGM yetkilisi Sn. İrem Karahan, SYGM'nin yürüttüğü çalışmaları anlattı. İletim hatlarında ve dağıtım şebekelerinde kaçak ve kaçak yönetimi gündemde olan konuydu. görüşme karşılıklı memnuniyetle sona erdi.
-Heyetin Konya ziyareti kapsamında 16.11.2022 tarihinde Konya Su ve Kanalizasyon İdaresi ziyaret edilerek toplantı gerçekleştirildi. Toplantıya KOSKİ Genel Müdürü Ahmet Demir, KOSKİ Plan Proje Dairesi Başkanı H.Kürşat Civelekoğlu, ALTER Firması adına şirket ortağı Dide Özdikmen, ALTER İzmir Ofis Müdürü Dr.İlker Atış, ALTER Firması Ekonomisti Hüseyin Doğanay ve SUİŞ Firması adına İ.Utku Açıkalın katıldı. KOSKİ Genel Müdürü KOSKİ kurumsal yapısı ve Konya’nın içme suyu kaynakları ve atıksu sistemi hakkında bilgi verdi. Uzun vadeli hedeflerini ve mevcut su temin sistemlerini açıkladı.
KOSKİ Genel Müdürünün verdiği bilgilere göre Konya’ya 2 barajdan, bazı doğal kaynaklardan ve yeraltı suyundan içme suyu sağlanmaktadır. 2 yüzeysel su kaynağından biri olan Bağbaşı barajı akışı Akdeniz’e olan Göksu havzasındadır. Bu baraj ile Akdeniz’e akan su 17 km uzunluğundaki Mavi Tünel adlı içme suyu tüneli ile Konya kapalı havzasına aktarılmıştır. Barajın amacı hem içme suyu hem de sulama suyu teminidir. Baraj Konya’nın içme suyu ihtiyacının %55’ini karşılamaktadır. Barajdan gelen su Mavi Tünel içme suyu arıtma tesisinde arıtıldıktan sonra Konya’ya verilmektedir. Arıtma tesisinin kapasitesi 100 milyon m3/yıl dır.
Konya’nın diğer yüzeysel su kaynağı olan Altınapa Barajı içme suyu ihtiyacının %15’ini karşılamaktadır. Bu barajdan gelen su 104.000 m3/gün kapasiteli bir arıtma tesisinde arıtılmaktadır. Konya’nın kalan %30 oranındaki içme suyu da doğal kaynaklar ve yeraltı suyundan karşılanmaktadır.
Konya Atıksu arıtma tesisi 200.000 m3/gün kapasiteli olup kapasitenin 2 katına çıkarılması çalışmaları devam etmektedir. Kapasitesi arttırılan tesis ileri biyolojik arıtma yapacaktır. Atıksu Arıtma tesisinden çıkan arıtılmış atıksular Konya kent merkezindeki yeşil alanların sulanmasında kullanılmaktadır. 2021 yılı itibarıyla 380.000 m3/yıl arıtılmış atıksu sulama için kullanılmıştır.
Toplantının sonunda Pakistan Heyeti Başkanı tarafından KOSKİ Genel Müdürüne Lahor kenti kapılarından birini gösteren kabartma bir plaket verildi.
Daha sonra Altınapa barajından Konya’ya gelen içme suyunun arıtıldığı Akyokuş içmesuyu arıtma tesisine gidilerek teknik incelemelerde bulunuldu. Tesis üniteleri ayrıntılı olarak gezildi. Kum filtre ünitesinde geri yıkama demonstrasyonu yapıldı.
İçmesuyu Arıtma Tesisindeki teknik inceleme gezisinden sonra KOSKİ Plan Proje Daire Başkanı H. Kürşat Civelekoğlu’nun da katılımı ile öğle yemeği yenildi. Öğle yemeği sonrası İstanbul’daki program için yola çıkıldı.
- Heyetin İstanbul ziyaretleri kapsamında 17.11.2022 tarihinde İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi ziyaret edilerek toplantı gerçekleştirildi.
İSKİ’deki ilk toplantıya İSKİ Genel Müdürü Dr.Şafak Başa, Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı Prof.Dr. Tuğba Ölmez Hancı ve Dış İlişkiler Şube Müdürü Necla Akça katıldı. İSKİ Genel Müdürü İSKİ kurumsal yapısı ve İstanbul’un içmesuyu kaynakları ve atıksu sistemi hakkında bilgi verdi. Uzun vadeli hedeflerini ve mevcut su temin sistemlerini açıkladı.
İSKİ bünyesinde 9700 personele sahiptir. Yüklenici firmalarda İSKİ adına çalışan 3500 kişi bulunmaktadır. Toplam personel sayısı 13.200 kişidir.
İSKİ Genel Müdürünün verdiği bilgilere göre nüfusu Suriye ve diğer dış ülke göçleriyle birlikte 19 milyon kişiye ulaşan İstanbul’a her gün 3 milyon m3 içme suyu verilmektedir. İçme suyunun tümü yüzeysel su kaynaklarından 9 baraj ve 23 içme suyu arıtma tesisi ile sağlanmaktadır. İstanbul’da biyolojik ve ileri biyolojik özellikte 90 atık su arıtma tesis bulunmaktadır.
Toplantı bitiminde Pakistan Heyeti Başkanına İSKİ Genel Müdürü tarafından İstanbul’un tarihi su getirme sistemlerinden biri olan ve Osmanlı döneminin ünlü Türk mimarı Mimar Sinan tarafından yapılan Mağlova su kemerinin bir maketi ve anı kitabı verildi. Pakistan heyeti başkanı tarafından İSKİ Genel Müdürüne Lahor kenti kapılarından birini gösteren kabartma bir plaket verildi.
İSKİ tarafından İstanbul için bir içmesuyu master planı çalışmasının devam ettiği söylendi. Toplantıda ALTER Firmasınca İstanbul’u ve içmesuyu havzalarını kapsayan geçmişte yapılan içmesuyu master plan çalışmaları ve bazı projeler hakkında ALTER temsilcisi olarak toplantıya katılan Dr.İlker Atış tarafından kısa bir bilgilendirme yapıldı.
İSKİ Genel Müdürü ile yapılan toplantının bitiminden sonra bir başka salonda İSKİ Dış İlişkiler Şube Müdürü Necla Akça’nın yaptığı İSKİ ve projeleri başlıklı bir power-point sunumu yapıldı.
Daha sonra İstanbul’un Avrupa yakasında bulunan Terkos ve Sazlıdere barajlarından gelen suyu arıtan İkitelli İçmesuyu Arıtma Tesisine teknik inceleme gezisi yapıldı. İkitelli içme suyu arıtma tesisini tanıtan bir power-point sunumu Su Arıtma Tesis Müdürü Ömer Turaşlı tarafından yapıldı. Toplantı sonunda İkitelli Su Arıtma Tesis Müdürü Ömer Turaşlı’ya Pakistan heyetince Lahor kenti kapılarından birini gösteren kabartma bir plaket verildi. Daha sonra İkitelli İçmesuyu Arıtma Tesisi gezildi ve teknik bilgiler alındı. Öğle yemeği İkitelli İçmesuyu Arıtma Tesisindeki personel yemekhanesinde yenildi. İstanbul İSKİ’deki teknik inceleme gezisi böylece tamamlandı.